peterselie
Food, Veggie

Hoe gezond is peterselie?

Hoe gezond is peterselie nu? Ben van nature niet zo geneigd om peterselie te eten. Nu er wat peterselie in de tuin staat ben ik benieuwd, hoe gezond het effectief is. Ik neem jullie mee in mijn zoektocht.

Volgens de Nederlandse blog “stadstuinieren” is dit een heilzaam kruid. Zal toch gezond zijn zeker? 😉

Peterselie is bloedzuiverend, eetlust opwekkend en kalmerend. Het kan helpen bij hoofdpijn, leverkwalen en nierstenen.

Peterselie blijkt een heel gezond kruid te zijn dat boordevol vitaminen en mineralen zit. Zo bevat peterselie veel vitamine C , E en K, bètacaroteen, foliumzuur en de mineralen ijzer, silicium en calcium. Dertig gram peterselie blijkt al onze dagelijkse behoefte aan vitamine C te dekken. Dat is niet mis, maar dan hebben we het wel over verse peterselie van biologische teelt. In een zakje gedroogde peterselie uit de supermarkt zit vrijwel niets meer.

Stadstuinieren

Is dus van belang dat de peterselie vers is. Ik heb net een tuiltje geknipt uit de tuin. Maar je hoeft helemaal geen tuin te hebben. In een pot kan je ook peterselie kweken. Belangrijk is wel dat de grond voldoende vochtig blijft. De plant wordt 20cm hoog.

Wil je expert worden in peterselie kweken? Hier is een leuke link.

Naar verluid zou peterselie kweken tussen je rozen, extra aroma’s opleveren.

Moestuinweetjes

Waar past peterselie bij?

Verse peterselie is lekker bij aardappelen, wortelen en erwtjes, bloemkool, soepen, vinaigrettes, vis, kruidenboter. Laat de peterselie nooit meekoken want dan verliest het al zijn smaak. Bevroren peterselie niet bij koude gerechten serveren.

Ik ben voldoende gemotiveerd om mijn tuiltje peterselie te gebruiken.