spinazie groente
Food, Gezond, Veggie

Zit er nu veel ijzer in spinazie en word je er echt sterk van?

Zit er nu veel ijzer in spinazie of niet? Popeye was gek op spinazie, en sterk dat die jongen daar van werd. Maar blijkbaar was dat een fabeltje.

Nu vraag ik me toch af. Zit er veel ijzer in spinazie of niet? En word je sterk van ijzer?

We gaan het eens opzoeken he?!

Donkergroene bladgroenten bevatten veel plantaardig ijzer

Ijzer helpt de vorming van de rode bloedcellen die zuurstof transporteren in ons lichaam.

Spinazie bevat als groene bladgroente veel plantaardig ijzer. Dierlijke producten bevatten dierlijk ijzer. Maar ook producten zoals bv brood, eieren, vleesvervangers bevatten ijzer. Het ijzer dat we opeten is voor 90% plantaardig. Bij verlaagd ijzergehalte in het lichaam zal men automatisch meer ijzer opnemen uit de voeding.

Indien we toch te weinig ijzer in ons bloed hebben dan voelen we ons moe. Andere symptomen van ijzertekort zijn ondermeer hoofdpijn, rusteloze benen, snel buiten adem, bleke teint… Heb je een vermoeden van ijzertekort ga dan naar de dokter.

Word je sterk van spinazie?

In spinazie zit dus veel ijzer maar daar word je niet sterk van. Om sterk te worden dien je veel eiwitten (bouwstoffen voor de spieren) te eten en dat zit eerder in dierlijke producten en eieren. En verder veel sporten natuurlijk 🙂

Ijzer heb je nodig maar sterk word je er niet van.

Waar is spinazie dan wel goed voor?

Spinazie is rijk aan gezonde voedingstoffen. Deze groente bevat veel betacaroteen, een stof die je lichaamscellen beschermt. Verder ook vitaminen, anti-oxidanten, kalium en magnesium, vezels…

Spinazie bevat veel gezonde voedingstoffen

  • Vitamine A: goed voor je ogen en voor een gezonde celdeling
  • Vitamine E: positieve invloed op je immuunsysteem en hart en bloedvaten
  • Vitamine K: goed voor sterke botten en bloedstolling
  • Bètacaroteen: bescherming lichaamscellen
  • Foliumzuur: gezond voor hart en hersenen
  • Kalium en magnesium: goed voor gezonde zenuwen, spieren, hart- en bloedvatenstelsel
  • Plantaardige bron van ijzer
  • Verschillende antioxidanten met ontstekingsremmende en kankerremmende eigenschappen

Makkelijk te kweken in de moestuin

Heb je een moestuin dan is spinazie toch een goeie kandidaat om snel te kweken.

spinazie moestuin

Maar er is een “maar”. Spinazie neemt snel nitraten op en deze kunnen. Nitraten worden bij het opwarmen van de groente omgezet tot nitrieten. Bij grote hoeveelheden zijn nitrieten kankerverwekkend. Om het nitraatgehalte te beperken moet je het stikstofgehalte in de bodem beperken.

Het nitraat gehalte is het hoogste in de stengel en de nerf van de spinazieplant. Als je deze verwijdert voor de bereiding verlaag je het nitraatgehalte aanzienlijk.

Denk nu niet meteen dat spinazie ongezond is. Uit studies blijkt de kans op gezondheidsrisico door nitraten uit groenten bijzonder klein is. En met bovenstaande voorzorgen is er helemaal geen reden om bezorgd te zijn.

Tags: