Wollen sjaal
Ecotips, Lifestyle, Milieu

Herfst 🍂 dan gaan we terug breien en haken🧶

Vandaag wordt het een echte herfstdag. Wind en regen. Gele bladeren aan de bomen die twijfelen of ze nu echt gaan vallen. De paddestoelen die uit de grond rijzen. Corona die ons smeekt binnen te blijven. Wat doe je dan?

Breien en haken natuurlijk. Beiden zijn een vorm van meditatie. Als je het een beetje onder knie hebt word je er rustig van in plaats van gefrustreerd 😉.

Breien, hoe moet dat weer?

Ik ben er vorig jaar terug mee begonnen. Het was geleden van in mijn lagere schooljaren. Beetje zoeken hoor, hoe het weeral moest.

Gelukkig was er youtube om terug op te frissen. Filmpje kijken, terugspoelen, nog eens kijken…. en uiteindelijk kreeg ik een mooie steek.

Dan die patronen…ook niet eenvoudig op het eerste zicht. Maar als je er een beetje tijd in steekt om de eenvoudige steken aan te leren en een gemakkelijk patroon uitkiest kan je al snel zelf een sjaal breien.

Duurzaam en diervriendelijk

Tijdens mijn zoektocht naar wol, was het voor mij belangrijk dat deze duurzaam is. Niet te veel bewerkingen van de wol en diervriendelijk verkregen.

Wol met GOTS label is geproduceerd met aandacht voor dieren, milieu en mens.

Maar daar zat de moeilijkste opdracht. Duurzame EN diervriendelijke wol is helemaal niet zo eenvoudig te vinden. En als je deze vindt is deze meestal prijzig.

Goedkope wol vind je onmiddellijk. Action heeft bijvoorbeeld veel keuze aan goedkope acrylwol. Maar als je de sjaal een paar keer gedragen hebt is deze helemaal uitgepluisd en zijn glans verloren. Verder is de productie van acrylwol schadelijk voor het milieu. Voordeel van de synthetische productie is wel dat er geen dierenleed aan te pas komt.

Echte wol is een natuurproduct en in principe duurzaam, je kan het lang dragen en is goed afbreekbaar. Maar wat met de behandeling van de schapen, alpaca’s,…?

GOTS

Het GOTS label helpt hierbij een keuze te maken. Wol met het GOTS label is geproduceerd met aandacht voor dieren, milieu en mens.

Je kan dit label ook terugvinden op kledij en textiel.

Ecotip

Uiteindelijk heb ik zelf gekozen voor de alpaca wol. Ik heb gebruik gemaakt van breiraam. De sjaal is lekker zacht, warm, kriebelt minder en is vuilbestendig. Ik had 2 bolletjes wol nodig van elk 7€. Als je deze sjaal in de winkel moet gaan kopen komt deze toch wel duurder uit.